Grzyby to organizmy, które zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim w środowisku lądowym, ale także w środowisku wodnym. Jak podają różne źródła do tej pory opisano ich ok. 70 tysięcy gatunków, jednakże brak jednolitych kryteriów nie pozwala na dokładny szacunek, w efekcie tego, ta liczba może być znacznie wyższa.

Szacunkowo, co roku charakteryzuje się około 2000 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. miliona gatunków grzybów, czyli 4 razy więcej niż roślin nasiennych.

dzien grzyba
24 września – tego dnia obchodzimy jedno z nietypowych świąt – Dzień Grzyba. Zbieranie grzybów to hobby wielu Polaków. Wraz z pojawieniem się pierwszych okazów w lasach w mediach ukazują się rozmaite informacje na temat gatunków jadalnych jak i trujących. Niestety, co roku po rozpoczęciu sezonu grzybowego słyszymy o tragicznych w skutkach zatruciach grzybami. Możemy mówić o dużym szczęściu, jeśli zatrucia te powodują tylko nieprzyjemne dolegliwości gastryczne. Niestety niekiedy kończą się śmiercią. Dlatego korzystając z okazji, jaką jest Dzień Grzyba oraz w trosce o przyrodę i o dobro grzybiarzy przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek i zasad, jakimi należy kierować się podczas grzybobrania.

  1. Nie należy zbierać grzybów do celów spożywczych, których się nie zna lub są zbyt młode, aby je rozpoznać. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone.
  2. Mając wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, warto zgłosić się do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (sanepidu).
  3. Jeśli nie jesteśmy wytrawnymi grzybiarzami, lub chcemy poznać nowe gatunki, warto na grzybobranie zabierać ze sobą atlas grzybów bądź klucz do oznaczania gatunków.
  4. Grzyby powinno się zbierać do przewiewnych, najlepiej wiklinowych koszy. W żadnych wypadku nie powinno się korzystać z foliowych reklamówek!
  5. Na grzybobraniu należy zachowywać się w sposób rozsądny, nie zaśmiecać lasu, nie zrywać bezmyślnie roślin i wszystkich grzybów.
  6. Nie należy niszczyć i zbierać gatunków chronionych.
  7. Grzyby najlepiej wykręcać w całości z podłoża, dzięki temu możemy ocenić owocnik od podstawy trzonu.
  8. Nie należy zbierać gatunków rzadkich, nawet jeśli są jadalne.
  9. Pamiętaj, aby zawsze zbierać tyle grzybów ile jesteś w stanie przetworzyć w trakcie jednego dnia.
  10. Nie należy niszczyć grzybów niejadalnych i trujących dla człowieka, stanowią one bowiem pożywienie dla niektórych gatunków zwierząt i nie są dla nich toksyczne


Mamy nadzieję, że to nietypowe święto stanie się pretekstem do odwiedzania lasów w parkach krajobrazowych województwa łódzkiego. W każdym z nich, zapaleni grzybiarze znajdą sporo pięknych okazów, a miłośnicy przyrody będą mogli pospacerować i podziwiać walory przyrodnicze tych chronionych obszarów.

E. Fraszczyńska