Skocz do treści

Żurawie w rejonie PKMWiW!

Sieradzkie Parki Krajobrazowe   \   Aktualności

 <strong>Para żurawi</strong><br /><i>fot. Archiwum SPK</i>Prawdopodobnie długo utrzymująca się, dość wysoka temperatura (jak na obecną porę roku) spowodowała, iż dużo wcześniej niż zwykle pojawiła się w rejonie Parku Krajobrazowego Międzyrzecza Warty i Widawki para żurawi. Zimą w Polsce jest to zjawisko niezwykłe i rzadko spotykane. Przeważnie te okazałe ptaki wracają do naszego kraju z Półwyspu Iberyjskiego, Afryki Północnej i zachodniej Azji w marcu lub kwietniu. Poniżej przypominamy specyfikę gatunku.

Żuraw (Grus grus) to duży i elegancki ptak, o długich nogach i smukłej szyi. Jego upierzenie jest w przeważającej mierze szare. Głowa i szyja są czarno-białe, a na ciemieniu występuje fragment nagiej skóry o czerwonawej barwie. Zasiedla głównie rozległe bagna wśród lasów, torfowiska, wrzosowiska, a także starorzecza, zwykle z dala od siedzib ludzkich. Ptaki te łączą się w pary na całe życie. Pod koniec zimy odbywają tańce godowe, w trakcie których stroszą ozdobne pióra, wykonują ukłony i podskakują z rozłożonymi skrzydłami. Wydają przy tym charakterystycznie, trąbiące odgłosy zwane klangorem. Żurawie przystępują do lęgów w marcu. Gniazdo zakładają na ziemi, z bezładnie ułożonego materiału w postaci zbutwiałych roślin zebranych w najbliższej okolicy. Samica składa zazwyczaj dwa jaja, a następnie wysiaduje je przez miesiąc na zmianę z partnerem. Pisklęta opuszczają gniazdo w kilka dni po wykluciu. W Polce żurawie są objęte ścisłą ochroną gatunkową.

 <strong>Para żurawi</strong><br /><i>fot. Archiwum SPK</i>
Łódzkie promuje