Obchodzony 1 lipca Międzynarodowy Dzień Owoców to święto zapoczątkowane przez niemieckich studentów. Pierwsze obchody odbyły się w 2007. Od tamtego czasu święto zyskało większy rozgłos i teraz jest obchodzone na całym świecie.
Tego dnia celebrujemy owoce, które urozmaicają nasze życie zarówno swoim wyglądem, jak i przede wszystkim smakiem. Kolorowe, w rozmaitych kształtach i smakach, z pięknym aromatem, słodkie i kwaśne, z twardą skórką i miękkim miąższem: wszystkie owoce to eksplozja smaków i cenne witaminy. Zdaniem specjalistów, powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie (porcja jest liczona jako 80 g). Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają odporność organizmu. Stosowanie zasady 5 porcji warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko poważnych problemów zdrowotnych takich jak choroby serce czy nawet niektóre z rodzajów raka.
Dzisiejsze święto to idealna okazja, aby uczcić owoce w kreatywny sposób. Oto kilka pomysłów:
- Udaj się na piknik do parku, lasu lub nad rzekę – oczywiście z koszem pełnym świeżych owoców,
- Przygotuj interesujący posiłek na bazie owoców,
- Zaangażuj w obchody Międzynarodowego Dnia Owoców dzieci. Oczywiście najlepiej zachęcić je do spożywania zdrowych owoców, ale możesz także zaproponować im owocowe kolorowanki.
- Wybierz się do lokalnego sklepu spożywczego lub na targ i odkryj egzotyczne owoce, których jeszcze nie próbowałeś.
- My zaś namawiamy do kosztowania naszych starych, tradcyjnych, sprawdzonych odmian jabłek, grusz, wiśni, są zapomniane a smakują pysznie – słodyczą i słońcem.
Opr, zdj. DWB.